Rareori poți să întâlnești un introvert la volanul taxiului. Încă și cu o istorie de viață deosebită.

După finalizarea studiilor la Colegiul de Poliție, Cornel Dogotari a lucrat aproape patru ani în poliția criminală. A plecat din forțele de ordine pentru că simțea că nu e locul lui. Vecinul său lucra taximetrist, așa că mai în glumă, mai în serios, i-a propus și lui. Pentru că este pasionat de autoturisme și oameni, s-a decis ușor.

Când intri în Dacia lui Cornel, din prima clipă te simți confortabil, mașina curată lună, șoferul îngrijit, amabil și zâmbitor. „Unde mergem ?”

Își vede viitorul în taxi, pentru că aici se simte liber și îi place să facă lucruri bune pentru oameni.

„Când omul urcă în taxi trebuie să fie totul în regulă. Văd deodată după față ce dispoziție are pasagerul și îmi dau seama cum să mă comport cu el mai departe. Se vede după om. Are necesitate de conversație sau nu. Pentru că emoțiile pasagerului sunt mai importante decât ale mele.”

De altfel, pe orice pasager care urcă în mașina sa îl tratează în primul rând ca pe un OM. Își face lucrul pe care l-a ales singur și poartă responsabilitatea în fața pasagerului care a urcat în mașina sa. Uneori este mulțumit dintr-un cuvânt, „Merci mult, am avut plăcerea să merg cu dumneavoastră”. Dar asta nu se întâmplă atât de des pe cât și-ar dori.

Chiar dacă recunoaște că zilnic aude multe cuvinte bune: mașina e foarte curată, nu mână aiurea, este respectuos, calm și educat.

„Am avut așa un caz, am întâmpinat un domn și o doamnă care plecau la ceremonie. Situația din trafic e complicată, dacă oamenii ar respecta regulile poate s-ar schimba ceva. Dar indiferent de situație eu mereu îi tratez cu respect pe alți șoferi. Se uitau la mine lung și domnul nu a răbdat: “Eu în locul tău îi înjuram de douăzeci de ori”. Dar în cei 13 ani am învățat să fiu calm. Pot să zic că nu mai am nervi ” ☺

În general, Cornel este întruchiparea bunului simț și a cumsecădeniei. În discuția cu el, uneori ți se face rușine, este acea senzație când ai în față un om atât de corect și bun la suflet în cât te simți parcă rușinat că și tu nu ești la fel de bun. Are un principiu de viață: cu cât mai mult zâmbești, cu atât mai mult inima trăiește și îți prelungește viața.

Rar, dar oricum recunoaște că se mai enervează pe șoferii din trafic, pentru că nu există stimă.

„Sunt oameni culți, indiferent că se află într-o mașină luxoasă. Dar majoritatea se comportă urât, de parcă sunt cu un nivel mai sus. Mai ales dacă văd că ești în Dacia și încă și taxi. Pentru că există acest mit că toți taximetriștii sunt niște …”

În general există această atitudine, „dap eu plătesc”. Oamenii uneori consideră că dacă sunt în taxi pot să facă orice și să se comporte urât. Pasagerul plătește pentru călătorie și pentru că ajunge în siguranță la destinație. Plătește pentru serviciu, asta nu e un motiv să vorbești urât sau să te comporți la fel.

Dar le dă crezare oamenilor, greutățile vieții, nivelul de trai, mentalitatea îi face să fie așa înrăiți. A fost și în Italia la sora sa, a lucrat un timp taximetrist la Moscova. Totuși, acolo oamenii sunt mai respectuoși cu taximetriștii. Este mereu loc de un zâmbet, de bună ziua și mulțumesc. Lucruri simple care fac diferența.

Cornel crede că orice lucru trebuie apreciat. „Se depune un efort. Dacă omul lucrează înseamnă că depune suflet. Același măturător, bucătar sau orice profesie, trebuie toate făcute din suflet. Pentru că cel mai important în viață este să faci ce îți place și să te simți bine.”

Și această filosofie de viață este răsplătită din plin. Are mulți clienți fideli care apelează la serviciile sale, medici, profesori. Oameni, demni de respect.

Dar cel mai important client este Ernest, pe care de câteva luni îl duce în fiecare dimineață la școală și seara înapoi acasă. Este cel mai mare compliment pentru profesionalismul și omenia sa. Încrederea.

După o zi de lucru, se întoarce acasă unde îl așteaptă soția și cei doi copii. S-a obișnuit să lase toate emoțiile negative după ușă și să vină acasă zâmbitor. Omul este fericit de la lucruri mici și simple, aceasta este filosofia de viață a lui Cornel Dogotari. Taximetrist și un adevărat Om demn de respect.